Hive Tracks. Ένα σύγχρονο μελισσοκομικό online ημερολόγιο.

Η κεντρική οθόνη της εφαρμογής.

Η κεντρική οθόνη της εφαρμογής.

Το παρόν άρθρο θα ασχοληθεί με ένα διαφορετικό θέμα, πλην όμως τόσο σημαντικό, όσο οι χειρισμοί που κάνουμε στα μελίσσια μας. Ο μελισσοκόμος που ακολουθεί ορθή μελισσοκομική πρακτική τηρεί με ευλάβεια μελισσοκομικό ημερολόγιο για τις κυψέλες του. Καταγράφει ημερολογιακά κάθε αλλαγή που συμβαίνει, σε κάθε κυψέλη, πληροφορίες για τον καιρό και τις ανθοφορίες, πληροφορίες για τις βασίλισσές του καθώς και για τους χειρισμούς που πραγματοποιεί στο μελισσοκομείο του και στα κοπάδια του. Κάποτε, αν ρωτήσει κανείς τους παλιούς μελισσοκόμους , ειδικότερα αυτοί που είχαν λίγα μελίσσια, παραδείγματος χάριν 50 στον αριθμό, τηρούσαν το ημερολόγιο με φειδώ καταγράφοντας όλες τις σημαντικές λεπτομέρειες που θα τον απασχολούσαν τις επόμενες ημέρες. Τέτοιες πρακτικές του γλιτώνει χρόνο και χρήμα μια και μπορεί με ευκολία να προγραμματίσει τους χειρισμούς του ακριβώς στις κυψέλες που το έχουν ανάγκη. Η καταγραφή της τελευταίας γενικής επιθεώρησης , συνήθως, μας δείχνει πολλά για την ανθοφορία και την κατάσταση των μελισσοσμηνών. Όμως, πολλές φορές, απαιτείται επανάληψη της επιθεώρησης σε κάποιες από αυτές γιατί πρέπει να γίνουν κάποιοι ειδικοί χειρισμοί, ώστε να έρθει το τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα μελίσσια σε ένα μελισσοκομείο και ειδικότερα αν δεν έχει γίνει εξίσωση των πλαισίων, παρουσιάζουν διαφορετική εικόνα. Κάποια θέλουν προσθήκη γόνου να δυναμώσουν , κάποια να αλλάξουν θέση με κάποια άλλα, κάποια χρειάζονται προσθήκη γύρης, κάποια είναι ορφανά και χρειάζονται βασίλισσα , ενώ κάποια άλλα δεν χρειάζονται καν τροφοδοσία. Όλα αυτά λοιπόν είναι δύσκολο να τα θυμάται ένας μελισσοκόμος απ’ έξω, όπως επίσης και η πρακτική “της πέτρας” πάνω στην κυψέλη θεωρείται ξεπερασμένη.

Κάποτε οι μελισσοκόμοι έβαζαν πάνω σε μια κυψέλη μια πέτρα  υποδεικνύοντας ότι η συγκεκριμένη κυψέλη έχει κάποιο πρόβλημα. Αν υπήρχε διαφορετικό πρόβλημα σε παραπάνω από μία κυψέλη τότε η εργασία γίνεται πιο δύσκολη καθώς οι χειρισμοί χρειάζονται περισσότερη ώρα να έρθουν εις πέρας ή ακόμα και να γίνει κάποιο μοιραίο λάθος. Αυτό το πρόβλημα λύνεται με την τήρηση ημερολογίου επιθεώρησης καθώς ο μελισσοκόμος , πριν την επιθεώρηση μπορεί να το συμβουλευτεί ώστε να κάνει χειρισμούς χειρουργικής ακρίβειας. Οργάνωση λοιπόν και πάλι οργάνωση.

Σήμερα η τεχνολογία έχει προχωρήσει και η μελισσοκομία έχει γίνει πιο οργανωμένη. Ζυγαριές, GPS, κάμερες, θερμόμετρα, υγρασιόμετρα και ένα πλήθος εργαλείων έρχονται να λύσουν ένα πλήθος προβλημάτων που θα γλιτώσουν από τον μελισσοκόμο χρόνο και χρήμα. Τα εργαλεία κάνουν τον μάστορα (sic) και άλλο ένα εργαλείο είναι το ηλεκτρονικό ημερολόγιο. Αλήθεια ποιός δεν θα ήθελε να έχει καταγράψει τον αριθμό των κυψελών του, την προβολή τους στον χάρτη, την ακτίνα δράσης της μέλισσας και την προβολή της στον χάρτη, τον εξοπλισμό στις κυψέλες με εικόνες, πληροφορίες για τις αποικίες και τον αριθμό πλαισίων γόνου , πληθυσμού γύρης και μελιού, τις αποδόσεις της κάθε κυψέλης, την προέλευση, την φυλή και την ηλικία της κάθε βασίλισσας ή την απουσία της , τον καιρό της περιοχής του μελισσοκομείου ή της ανθοφορίας καθώς επίσης και τα μελισσοκομεία της γύρω περιοχής;  Αν σας φαίνονται όλα αυτά υπερβολικά ή αναγκαία εσείς θα το επιλέξετε. Εμείς θα σας προτείνουμε το Hive Tracks.

 

Η εικόνα του μελισσοκομείου.

Η εικόνα του μελισσοκομείου.

Το Hive Tracks είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα αποκλειστικά για μελισσοκόμους. Είναι μια βάση δεδομένων για το μελισσοκομείο σας. Γραμμένη σε PHP, JS και SQL  συνεργάζεται με την Google και τα εργαλεία ανάπτυξης προσδιορισμού θέσης και σας εξασφαλίζει αξιοπιστία και ταχύτητα ανάκτησης των πληροφοριών σας από οπουδήποτε. Μα πάνω απ’ όλα είναι μια δωρεάν υπηρεσία στην βασική της έκδοση που προσφέρεται σε όλους τους μελισσοκόμους ανά τον κόσμο. Ο κάθε μελισσοκόμος απολαμβάνει μια πλήρως οργανωμένη βάση δεδομένων για το μελισσοκομείο του και η εφαρμογή αυτή υπόσχεται την γνώση του μελισσοκομείου σας , όπως λέει και το σλόγκαν της “know your bees”.

Πρακτικά μπορείτε να εισάγετε  ένα μεγάλο πλήθος πληροφοριών για τις αποικίες σας και να τις ανακτήσετε απ’ οπουδήποτε στον κόσμο και από οποιονδήποτε υπολογιστή. Όμως είναι απορίας άξιο αν κάποιος μελισσοκόμος με αρκετά μελίσσια θα μπορεί να εισάγει τόσες πληροφορίες όσες δύναται να εισάγει στο σύστημα του Hive Tracks. Εμείς το δοκιμάσαμε σε ένα εικονικό μελισσοκομείο για να έχουμε μια άποψη και πραγματικά πήρε αρκετό χρόνο. Άλλωστε την στιγμή της επιθεώρησης οι πληροφορίες που πρέπει να κρατήσεις για να εισάγεις στο σύστημα είναι αρκετές, κάτι που απαιτεί χρόνο, πιθανόν και κάποιο βοηθό. Όμως το σύστημα είναι φτιαγμένο και για τον πιο λεπτομερή έλεγχο , οπότε ο χρήστης μπορεί να εισάγει μόνο τις πληροφορίες που επιθυμεί.

Η εικόνα της κυψέλης.

Η εικόνα της κυψέλης.

Οι πληροφορίες αυτές είναι κρίσιμες την άνοιξη,  όπου απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί για την ομαλή ανάπτυξη των μελισσοσμηνών. Όμως η γνώση είναι πάντοτε παρακαταθήκη για το μέλλον και η ενδελεχής γνώση του τι συμβαίνει στο μελισσοκομείο είναι παρακαταθήκη για τα σχέδια του μελισσοκόμου. Η διαδικασία εγγραφής στο σύστημα είναι απλή, δεν διαφέρει σε τίποτα από την κατοχύρωση ενός λογαριασμού e-mail ή κάποιου κοινωνικού δικτύου. Το Hive Tracks είναι ιδανικό για σταθερό μελισσοκομείο, όμως έχει τις λειτουργικές πληροφορίες ακόμη και για νομαδικό. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για τον σύγχρονο μελισσοκόμο και ολοένα οι μελισσοκόμοι που το προτιμούν γίνονται περισσότεροι. Εσείς για να το δοκιμάσετε αρκεί να επισκεφτείτε την σελίδα www.hivetracks.com . Μετά η εργασία σας είναι εκεί που πρέπει , δηλαδή στο μελισσοκομείο. Όλα τα άλλα είναι δουλειά του Hivetracks.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s