Οι μετακινήσεις μελισσοσμηνών από την Νότια Ιταλία έχουν σταματήσει.

Το μικρό σκαθάρι, η νέα απειλή της μελισσοκομίας. Εικόνα από την timesofmalta.com

Το μικρό σκαθάρι, η νέα απειλή της μελισσοκομίας. Εικόνα από την timesofmalta.com

Η εφημερίδα Times of Malta, σχετικά με την εμφάνιση του σκαθαριού που προκαλεί μεγάλες καταστροφές στην γειτονική Ιταλία, αναφέρει χαρακτηριστηκά:

Η Ιταλική κυβέρνηση έχει σταματήσει τις εισαγωγές μελισσοσμηνών από την Νότια Ιταλία μετά την ανακάλυψη από το Ιταλικό Κέντρο Αναφοράς για την Μελισσοκομία του σκαθαριού , του πρωτοεμφανιζόμενου, σε Ευρωπαϊκό έδαφος , παρασίτου της κυψέλης, στην Gioia Tauro. Το Κέντρο έχει επιβεβαιώσει την παρουσία τους σκαθαριού σε άλλα 16 μελισσοκομεία εντός 20 χλμ από την ζώνη προστασίας στην Gioia Tauro και πρόσφατα στις Συρακούσες της Σικελίας.

“Αυτό το σκαθάρι αποτελεί σημαντική απειλή για τα μελισσοσμήνη στην Μάλτα. Για αυτόν το λόγο έχουν απαγορευτεί οι εισαγωγές στην Μάλτα ζωντανών μελισσοσμηνών από τις προσβεβλημένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και των μελισσών για επικονίαση” , είπε το Φυτοϋγειονομικό Τμήμα.

Το μικρό σκαθάρι, με το όνομα Aethina tumida, προερχόμενο από την Αφρική, είναι σκούρο καφέ προς μάυρο, με μήκος περίπου μισού εκατοστού, και μπορεί να παρατηρηθεί οπουδήποτε μέσα στην κυψέλη. Το ενήλικο σκαθάρι εναποθέτει αυγά σε ρωγμές μέσα στην κυψέλη τα οποία εκκολάπτονται και μετατρέπονται σε προνύμφες μήκους 1,6 εκατοστού. Τρέφονται με κερί και γόνο προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές στην κυψέλη. Η αναπαραγωγή επιτυγχάνεται στο έδαφος κοντά στην κυψέλη, ενώ πετάει αρκετά μακρυά μέχρι να βρει άλλη κυψέλη και να αναπαραχθεί.

Φαίνεται ότι απειλούνται όλα τα μελισσοσμήνη που είναι εγκατεστημένα στην Ευρώπη , καθώς είναι μαθηματικά βέβαιο πως υπάρχει κίνδυνος να προσβληθούν, συμπεριλαμβανομένης και την Μάλτας. Οι μελισσοκόμοι και οι ενώσεις τους πρέπει, επομένως, να αναφέρουν αμέσως οποιαδήποτε παρατήρηση του επιβλαβούς αυτού οργανισμού στο κτηνιατρικό και Φυτοϋγειονομικό  Τμήμα  και έχει εγκαταστήσει δωρεάν τηλεφωνική γραμμή γι’ αυτόν το σκοπό. Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος του επιβλαβούς αυτού οργανισμού από μελισσοσμήνη που εισάγονται στη Μάλτα, οι μελισσοκόμοι πρέπει να αποφεύγουν την εισαγωγή εξοπλισμού των μελισσών από την πληγείσα περιοχή, καθώς υπάρχει δυσκολία στον εντοπισμό του μικρού σκαθαριού με αυτά τα στοιχεία.  Ο κίνδυνος αυτός επεκτείνεται και σε προϊόντα κυψέλης, όπως κερί μέλισσας και μέλι χύμα. Οι αγοραστές έχουν καθήκον να αποσαφηνίζουν την προέλευση των αγορών τους καθώς υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των μελισσοσμηνών. Οι μελισσοκόμοι κλήθηκαν να προσέξουν την αντικατάσταση των ντόπιων αποθεμάτων σε ζώντα υλικό στην Μάλτα από τυχαίες εισαγωγές βασιλισσών και μελισσοσμηνών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Αναμετάδοση από timesofmalta.com

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s