Καλέ μου Μάρτη, πότε θα έρθεις;

Από αυτό ξεκίνησαν όλα!

Από αυτό ξεκίνησαν όλα!

Έρχεται εκείνη η ευλογημένη ώρα λοιπόν που αποφασίζεις να πάρεις τα πρώτα σου μελίσσια. Ευλογημένη ώρα γιατί μελισσοκομία είναι έρωτας, και σίγουρα όσοι μελισσοκόμοι διαβάζουν τις παρακάτω γραμμές, καταλαβαίνουν γιατί την χαρακτηρίζω έτσι. Τα παίρνεις. Άλλες φορές πάλι σου χαρίζουν ένα. Και άλλες φορές όταν σου φύγει το πρώτο σου μελίσσι το κυνηγάς στα δέντρα και καταφέρνεις να το πιάσεις. Σαν δίκιο να είχαν οι παλιοί που λένε ότι για να γίνεις μελισσοκόμος θα σου χαρίσουν ένα, θα πιάσεις ένα και θα αγοράσεις ένα. Τότε θα λέγεσαι μελισσοκόμος. Έστω λοιπόν ότι όλα αυτά συμβαίνουν. Φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι για να ανταμειφτείς θα πρέπει να έχεις τόνους υπομονής, αρκετές εκατοντάδες κιλά ψυχραιμίας και καμιά δεκαριά μελίσσια, γιατί απώλειες υπάρχουν πάντα. Το τελευταίο το έμαθα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την πρώτη μου χρονιά, θέλοντας ή μη.

Δεν δηλώνω μελισσοκόμος , αλλά δηλώνω λάτρης της μέλισσας, ερωτευμένος μαζί της. Βλέπω πολλούς νέους με το ίδιο “τσίμπημα”. Και σκέφτομαι ότι πέρασα μέχρι την στιγμή που γράφω αυτό το άρθρο. Είναι τίποτα; Είναι τα πάντα; Θυμάμαι τα λόγια που διάβασα σε ένα άρθρο της Μελισσοκομικής Επιθεώρησης: “Μέλισσα είναι ζωή. Και όπως η ζωή δεν διδάσκεται, έτσι και η μελισσοκομία”. Αυτή την φράση την έγραψε μελισσοκόμος με 25 χρόνια στην πλάτη. Τί έχω δει εγώ και τί έχει δει αυτός ο άνθρωπος, αναρωτιέμαι. Μηδέν εμπειρία μπροστά στις ιστορίες που μπορεί να σου αφηγηθεί το βράδυ μπροστά από το τζάκι. Υπάρχουν και άλλοι που ρωτάνε από δω και από κει μήπως και “κλέψουν” λίγο από την τέχνη του άλλου και αποφύγουν κάποιο λάθος. Το έχω κάνει και γω, θυμάμαι τον εαυτό μου να ιδρωκοπάω από το άγχος μήπως και κάνω κάτι λάθος μέχρι να βρω κάποια λύση στο πρόβλημα που μου παρουσιάστηκε.

Έστω λοιπόν ότι δεν είμαι ρεαλιστής, ούτε πεσιμιστής, είμαι ένας αισιόδοξος άνθρωπος που πετάει σε πελάγη ευτυχίας όντας κάτοχος κάποιου αριθμού μελισσοσμηνών. Οι κόποι μου πότε θα ανταμοιφθούν; Όχι υλικά, ας πούμε σαν ένα είδος προσωπικής ηθικής , ικανοποίησης καλύτερα ότι αυτό που έκανες ήταν το σωστό, ότι παρήγαγες. Μα φυσικά όταν πάρω μέλι ή κάποιο άλλο από τα προϊόντα της κυψέλης. Και τα έξοδα, ποιός τα υπολογίζει τα έξοδα; Όλοι μας!Η μελισσοκομία είναι ακριβό χόμπι όταν τα πράγματα σοβαρεύουν και ζούμε σε καιρούς δύσκολους. Οι μεγάλοι δασκάλοι τα γράφουν όσο καλύτερα μπορούν στα βιβλία τους, μας έχουν μάθει πολλά, σχεδόν εύχεσαι να ήταν δίπλα σου σε κάθε επιθεώρηση να σου χτυπήσουν το ξέστρο στο κεφάλι όταν κάνεις κάτι λάθος. Και αν ακούς την φωνής τους κάθε φορά που ανοίγεις το καπάκι , όντας καλά διαβασμένος, και τα φέρεις όλα στην εντέλεια, ο καιρός τί θα πεί;

Δεν είναι μόνο το σκαλοπάτι που πρέπει να ανέβεις για να πάρεις την απόφαση της απόκτησης των πρώτων σου μελισσιών. Είναι και το δεύτερο σκαλοπάτι ώστε να ανταμοιφθείς για τον κόπο σου, να τα καταφέρεις. Είναι και το τρίτο σκαλοπάτι να μεθοδεύσεις την δουλειά σου ώστε να γίνει πιο παραγωγική.Και ούτω καθεξής. Σας υπόσχομαι , όσοι το σκέφτεστε, σκαλοπάτια είναι και όχι κατηφόρα, θέλει βήμα βήμα. Και κάθε φορά θα διαπιστώνεις ότι έχεις ακόμη ένα να ανέβεις , μικρό ή μεγάλο.

Μερικές φορές θυμάμαι το μελίσσι νο 1, αυτο που μου χάρισαν την πρώτη πρώτη φορά, που άφησα στο έλεος μόνο του να ξεχειμωνιάσει επειδή δεν ήξερα τί να κάνω και χρειάστηκε να περάσει ένα εξάμηνο μέχρι να πάρω κάποιες συμβουλές, να το ανοίξω και να το δω δυνατό και υγιές όπως φάνηκε στην πορεία.

Και να σου ο χειμώνας μπροστά σου παρουσιάζεται φαρδύς πλατύς. Στο μελισσοκομείο επικρατεί ησυχία, οι μέλισσες , σαν να βρίσκονται σε νάρκη, κρατούν δυνάμεις να περάσει η κακοκαιρία. Οι επιθεωρήσεις απαγορευτικές, μόνο τροφοδοσία, η εξέλιξη παγώνει. Πρέπει να περιμένεις μέχρι την άνοιξη, μέχρι να ρθει ο Μάρτης και η μηχανή να πάρει μπρος , στην αρχή δειλά δειλά. Πάντα να εύχεσαι να μην έχεις απώλειες, ή μάλλον να εύχεσαι να έχεις τις μικρότερες δυνατές απώλειες τον χειμώνα. Και σκέφτεσαι, μαστορεύεις στην αποθήκη, τρως λίγο απ’ το μέλι που έβγαλες και ελπίζεις για κάτι καλύτερο, ΘΕΛΕΙΣ να μάθεις και άλλα. Και φτάνουν βραδιές που σκέφτεσαι “καλέ μου Μάρτη, πότε θα έρθεις;” ώστε να εφαρμόσεις τις χιλιάδες των σκέψεών σου που κατέγραψες σε σχέδιο, θαρρείς, πανούργο για να φτάσεις σε επιτεύγματα που ούτε και συ ο ίδιος δεν θα το πιστεύεις ότι κατάφερες. Σχεδόν ξεχνιέσαι ότι σε αυτό συμβάλλουν πρώτα απ’ όλα οι μέλισσες. Πρέπει να πας με τα νερά τους αν θες να κάνουν αυτό που πρέπει. Και καταλήγεις ότι όλες αυτές οι σκέψεις , όπως αυτές που περιγάφω συμπυκνωμένα παραπάνω, χρειάζονται χρόνια να γίνουν έργα, πράξεις, γνώση. Μελισσοκομία είναι η ζωή, αγαπητέ μου αναγνώστη και αν θέλεις να πετύχεις σε αυτό που προσπαθείς να κάνεις, να κοιτάς αυτό που κάνεις εσύ, αυτό που έχεις και αυτό που θέλεις και τίποτα παραπάνω, όπως κάνεις στην καθημερινή σου ζωή.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s