Η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει την επικονίαση των φυτών.

beeee

Η παγκόσμια αλλαγή του κλίματος κάνει τις μέλισσες να ενδιαφέρονται περισσότερο για την αναπαραγωγή απ’ ότι για την επικονίαση των λουλουδιών. Όπως ξέρουμε όλοι η μέλισσα είναι ο συγχρονιστής του βιολογικού κύκλου των άνθεων. Εκείνες είναι που κατά ένα μεγάλο ποσοστό (μεγαλύτερο του 70%) ευθύνονται για την αναπαραγωγή των φυτών, όντας οι κύριοι επικονιαστές. Αναλόγως των μετεωρολογικών συνθηκών τα λουλούδια ανθίζουν υπό συνθήκες ώστε να είναι έτοιμα για αναπαραγωγή μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο του έτους. Σε αυτό το σημείο είναι που έρχονται οι μέλισσες και ρυθμίζουν αυτή την διαδικασία με την ανάμειξή τους στην συλλογή της γύρης από τα γυρεοδοτικά φυτά. Με την κλιματική αλλαγή ο συγχρονισμός αυτός μεταβάλλεται και οι κηφήνες αποσπούν τον προσανατολισμό από τις θηλυκές εργάτριες στην συλλογή της γύρης.

Ορισμένα λουλούδια ανθίζουν αμέσως μετά τον χειμώνα , όταν τότε εμφανίζονται και οι μέλισσες μετά την διαχείμαση Η άνοιξη πλέον είναι θερμότερη με τα λουλούδια και τις μέλισσες να εμφανίζονται νωρίτερα χωρίς να συμπίπτουν οι μεν με τα δέ.  Με την άνθιση της επόμενης χρονιάς τα λουλούδια, οι μέλισσες εμφανίζονται να είναι περισσότερο απασχολημένες για αναπαραγωγή, βάζοντας τα μελίσσια στις αναπαραγωγικές διαδικασίες παρά για την συλλογή της γύρης. Σύμφωνα με το πανεπιστήμια East Anglia (UEA) τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες για την παραγωγικότητα των καλλιεργειών. Η έρευνα είναι το πρώτο σαφές παράδειγμα των δυνατοτήτων που παρουσιάζονται για την αλλαγή του κλίματος αυτή, η οποία διαταράσσει τις συν-εξελικτικές σχέσεις μεταξύ των ειδών, φέροντας την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σε χάραξη νέας στρατηγικής για την μέλισσα και την επικονίαση.

Ο επικεφαλής της έρευνας Anthony Davy από το τμήμα των βιολογικών επιστημών του πανεπιστημίου, δήλωσε ότι υπό κανονικές συνθήκες οι αρσενικές μέλισσες έχουν εξαπατηθεί λόγω της μεταβολής του κλίματος μελετώντας την επικονίαση της ορχιδέας, και κατέληξε ότι αυτό οφείλεται στην θερμότερη κλιματική αλλαγή. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η θέρμανση της ατμόσφαιρας κατά 2 οC κάνει τους κηφήνες να βγουν γρηγορότερα από την κυψέλη αναφερόμενος στην εποχή του χρόνου που κανονικά θα έπρεπε να εκκολαφθούν και οι αποικίες είναι λιγότερο συγχρονισμένες με την άνθιση της ορχιδέας. Αυτό σημαίνει ότι οι κηφήνες αποδιοργανώνουν την αποικία ετοιμάζοντας το μελίσσι για αναπαραγωγή αντί του να συλλέγεται γύρη όπως κανονικά θα έπρεπε εκείνη την εποχή. Αυτό σημαίνει ότι η συν-εξέλιξη των ειδών, όπως των άνθεων και των μελισσών  καταρρέει , εκπέμποντας στην ουσία διαφορετικά εποχικά συνθήματα, ή συνθήματα με διαφορετικούς ρυθμούς.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις ιστορικές τάσεις για την αναπαραγωγή των φυτών που υπάρχουν σε αρχεία από το 1948. Μουσιακά δείγματα αναλύθηκαν για την “μοναχική μέλισσα” και συγκρίθηκαν με τα αρχεία της άνθισης της πρώιμης ορχιδέας και τα αρχεία του κλίματος των ανθοφοριών. Οι θηλυκές μέλισσες (αναφερόμενοι στις solitary bees) εμφανίζονται λιγότερο στις κορυφές των άνθεων απ’ ότι οι αρσενικές. Η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι οι αρσενικές μέλισσες πετούν περίπου εννέα ημέρες νωρίτερα απ’ την κανονική περίοδο για κάθε αύξηση ενός βαθμού Κελσίου στην θερμοκρασία του κλίματος νωρίς την άνοιξη.

Ο ερευνητής Karen Robbirt δήλωσε ότι οι ορχιδέες έχουν εξελιχθεί ώστε να είναι διαθέσιμες για αναπαραγωγή την ίδια χρονική περίοδο που εμφανίζονται οι “μοναχικές μέλισσες” (solitary bees) νωρίς την άνοιξη, καθιστώντας δυνατή την επικονίαση. <<Έχει αποδειχθεί ότι οι επικονιαστές και τα φυτά έχουν δείξει διαφορετική συμπεριφορά στην κλιματική αλλαγή, και η αύξηση της θερμοκρασίας θα διευρύνει το χρονοδιάγραμμα μεταξύ της “μοναχικής μέλισσας” και των λουλουδιών>>, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Γραμματέας Περιβάλλοντος Elizabeth Truss  εγκαινίασε την έναρξη της κυβερνητικής στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου για την επικονίαση νωρίτερα έχοντας ως στόχο την αντιστροφή της κατάστασης αυτής επενδύοντας 430 εκατομμύρια λίρες σε αυτόν το σκοπό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περισσότερα κονδύλια για την αντιμετώπιση του φαινομένου ξεκινώντας εκτενείς έρευνες σχετικά με αυτό , όπως επίσης και την δημιουργία μιας  ιστοσελίδας όπου συγκεντρώνει πληροφορίες για το φαινόμενο αυτό σε κάθε τόπο.

 

Αναμετάδοση από http://www.westernmorningnews.co.uk/

(Για τον βιολογικό κύκλο της solitary bee θα επανέλθουμε με άρθρο.)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s